Miniaturní bulteriér

14.07.2012 21:47

Miniaturní bulteriér

Minibulterier

(minibulteriér)

 

 

Povaha plemene

Miniaturní bulteriér má více z povahy teriéra nežli buldoka. Jsou to živí, hbití a vytrvalí psi. Jsou velmi energičtí a odvážní. Bývají často tvrdohlaví, avšak i přes to dobře vychovatelní. V rodině jsou milými, veselými a věrnými společníky. Jsou velmi dobrými hlídači. Hodí se jak do domu se zahradou, tak i do městského bytu. Potřebují však velké množství pohybu. S jinými zvířaty a psy je třeba je seznamovat již od útlého věku, aby se tak předešlo pozdějším rvačkám nebo neshodám.

 

 

Popis minibulterier

Minibulteriér dorůstá výšky 25 - 35,5 cm a váha se pohybuje okolo 9 - 15 kg, ale přesně stanovena není. V průměru se dožívá 12 -13 let. Hlava je dlouhá a mohutná, při pohledu z boku je výrazně klabonosá. Malé tenké uši jsou nasazeny poměrně blízko u sebe a měly by být nošeny vzpřímené. Oči jsou úzké, našikmo posazené a mají trojúhelníkovitý tvar. Barva očí je černá nebo velmi tmavě hnědá. Nosní houba by měla být černá. Skus je nůžkový. Trup je zaoblený a mohutný. Celková konstituce působí silně a svalnatě. Přední končetiny jsou rovné, se silnými kostmi. Pánevní končetiny mají mohutná a svalnatá stehna a kompaktní tlapky. Srst je krátká, hladká a hustá. Zbarvení může být bílá, černá žíhaná, plavá, červená a trikolorní.

 

 

Klasifikace FCI

Minibulteriér patří do skupiny 3 - , sekce 3 - teriéři typu bulteriéra. Bez pracovních zkoušek.

 

 

Základní péče o psa

O srst minibulteriéra není třeba pravidelně pečovat. Minibulterier může trpět několika dědičnými chorobami, a to zúžením aorty a mitrální dysplazií, což jsou obojí nemoci srdce, dále pak vrozeným onemocněním ledvin, luxací oční čočky a luxací pately. Navíc bílí jedinci často trpí hluchotou, veškeré tyto dědičné nemoci se u nich vyskytují mnohem častěji. Tento pes potřebuje dostatečné množství pohybu a pracovního vyžití. Výcvik je třeba vést důsledně, ale ne tvrdě.

Historie plemene minibulterier

Miniaturní bulteriér byl vyšlechtěn ve Velké Británii v 19. století. Jeho původním posláním byl lov krys a psí zápasy. Minibulterier byl šlechtěn dvěma způsoby, křížením malých jedinců standartního bulteriéra a křížením standartního bulteriéra s Jack Russel teriérem. Bulteriér vznikl křížením buldoka s dnes již vyhynulým bílým anglickým bulteriérem. O jeho vyšlechtění se zasloužil James Hinks. Minibulterier vznikl pouze vybíráním menší jedinců a jejich křížením. V dnešní době se chová pouze jako rodinný společník.